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Role of flower preservative solutions during postharvest of Hydrangea macrophylla cv. Bela

Danilo Aros, Cristian Silva, Cielo Char, Loreto Prat, Víctor Escalona

Abstract


Hydrangea macrophylla (hydrangea) is widely used as an ornamental plant and cut flower due to its inflorescence, which is composed of colored bracts. As cut flowers, hydrangeas show a postharvest life of up to 1 month at 2 °C, but little is known about their postharvest life during air shipment. This study was aimed at evaluating the effect of Triton X-100 (surfactant) and ClO2 (biocide) during an air shipment simulation of hydrangea harvested at two floral stages of development: fresh and antique. Vase life, fresh weight loss (FWL) and solution uptake were evaluated after an air shipment simulation. Furthermore, bacterial counts and microscopic observation of the bracts were performed in order to understand the water relations of hydrangea during vase life. The longest vase life was observed in antique hydrangeas, and the control (deionized water) was the best treatment, reaching up to 32.7 days in this floral stage. FWL was faster when using Triton X-100 (3.83 days to lose 20% of FW) compared to deionized water (8.75 days). However, this flower preservative was efficient at promoting solution uptake (31.96 mL). Bacterial plugging did not appear to occur considering that the high presence of microorganisms counted did not affect solution uptake or vase life. The presence of stomata on the bracts seems to be crucial for the dehydration of the inflorescence, a problem that was not solved by the higher water uptake promoted by Triton X-100. Thus, deionized water was the best treatment, and the effect of flower preservatives in order to extend vase life of hydrangea cut flowers was insignificant.

 

Hydrangea macrophylla (hortensia) es ampliamente utilizada como planta ornamental y flor de corte debido a su inflorescencia compuesta por brácteas coloreadas. Como flor de corte, las hortensias presentan una vida en postcosecha de hasta un mes a 2°C pero poco se conoce sobre su postcosecha durante un envío aéreo. Este estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto de Triton X-100 (surfactante) y ClO2 (biocida) durante una simulación de envío aéreo de hortensias cosechadas en dos estados de desarrollo floral: ‘fresh’ y ‘antique’. Durante esta simulación aérea se evaluó vida en florero, pérdida de peso fresco y captura de solución. Además, se realizó un conteo de bacterias y observaciones microscópicas de las brácteas para entender las relaciones hídricas durante la vida en florero. La vida en florero más prolongada se observó en hortensias ‘antique’ y el control (agua deionizada) fue el mejor tratamiento alcanzando hasta 32,7 días en este estado floral. La pérdida de peso fresco fue más rápida cuando se utilizó Triton X-100 (3,83 días para perder 20% of peso fresco) en comparación con el agua deionizada (8,75 días). Sin embargo, este preservante floral fue eficiente en promover la captura de solución (31,96 mL). El taponamiento por bacteria no fue sugerido para esta especie considerando que la alta presencia de microorganismos contabilizados no afectó la captura de solución y la vida en florero. La presencia de estomas en las brácteas parece ser crucial para la deshidratación de la inflorescencia, problema que no fue resuelto por la mayor captura de solución promovido por el Triton X-100. Agua deionizada fue el mejor tratamiento y el efecto de preservantes florales fue insignificante para extender la vida en florero de flores de hortensia.


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DOI: http://dx.doi.org/10.4067/rcia.v43i3.1731