Spanish

       


English

User
 

The role of biotechnology in agricultural production and food supply

Araceli Cano, Carlos Morgado

Abstract


Over the past several decades, technological developments and modernization have grown concomitantly.For example, advances in biotechnology have been used as a tool to increase food production. Specifically, advances in genetic engineering have made possible the manipulation of crops to increase yield, guaranteeing food supplies for the increasing world population. However, transgenic crops have not been well received by all members of society, and there is still uncertainty about their social benefits and the possible implications to human health. Additionally, the benefits of agricultural modernization have favored only developed countries, whereas people living in developing and underdeveloped countries suffer rampant hunger, malnutrition and poverty. Hence, there is a necessity to create policies guaranteeing that the advances in biotechnology are translated into better agricultural practices that can meet the ever-growing food demand. The agricultural modernization process, however, must consider that sustainable development is imperative in modern societies and that there is an increasing desire for consuming so-called organic foods based on the idea that these foods have a higher quality and stimulate regional agricultural production. This review discusses the role of biotechnology throughout history in relation to agricultural production and the development of the food sector.

 

 

En las últimas décadas el desarrollo tecnológico ha ido de la mano con la modernización. Cada día es más evidente el uso de la biotecnología como una herramienta para incrementar la producción de los alimentos. Gracias a los avances en ingeniería genética ha sido posible manipular cultivos y así, poder garantizar el abasto de alimentos entre la población. Sin embargo, estos alimentos no han sido del todo bien recibido por la sociedad, pues todavía existe incertidumbre en torno a sus beneficios tanto a nivel social como a nivel de la salud de los seres humanos. Por otra parte, la modernización agrícola sólo ha favorecido a los países más desarrollados. En países en vías de desarrollo, todavía se observa pobreza, hambre y desnutrición. Por lo tanto, es necesario crear políticas que fomenten la producción y así poder cumplir con la demanda de alimentos que cada día es mayor. En el proceso de la modernización, el desarrollo sustentable ha tomado un gran interés, donde el consumo de alimentos orgánicos ha llegado a convertirse en una prioridad, gracias a que estos alimentos presentan una mayor calidad y que su vez favorecen la producción agrícola regional. En esta revisión se discute el papel que ha tenido la biotecnología en diferentes épocas de la historia para la producción agricola y el desarrollo del sector alimentario.


Full Text:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.4067/rcia.v44i1.1772