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Agronomic characteristics and chemical composition of Gliricidia sepium grown under different residual heights in different seasons

Shirlenne Silva, Maria Carneiro, Ricardo Edvan, Elzânia Pereira, Luiz de Morais. Neto, Andréa Pinto, Danilo Camilo

Abstract


This research was conducted to evaluate the agronomic characteristics and chemical composition of Gliricidia sepium (Jacq.) Steud grown under different residual heights in different seasons. The experimental design used was a complete randomized block in a split-plot. The plots consisted of three residual heights (70, 90 and 110 cm), and the subplots were four seasons (fall, winter, spring and summer) with four replicates. There was no (P>0.05) interaction between season and residual heights for agronomic characteristics. However, these features were influenced by the cutting season, with no significant effect (P>0.05) on residual height. Significant effects (P<0.05) were observed for dry matter, mineral matter, acid detergent fiber and ether extract in cutting seasons and residual height. Gliricidia sepium can be cut at a residual height of 70 cm, with better agronomic characteristics and chemical composition occurring in the fall.

 

 

Este estudio tuvo como objetivo evaluar las características agronómicas y la composición química de Gliricidia sepium manejado con diferentes residuos en diferentes estaciones del año. El diseño estadístico fue de bloques al azar en parcelas divididas. Los residuos incluyeron tres diferentes alturas (70, 90 y 110 cm) y las subparcelas incluyeron cuatro estaciones del año (otoño, invierno, primavera y verano), con cuatro repeticiones. No hubo interacción (P>0.05) entre la estación y la altura de residuo en las características agronómicas de G. sepium. Sin embargo, estas características fueron influenciadas por el tiempo de corte. Efectos significativos (P<0.05) se obtuvieron para la materia seca promedio, cenizas, fibra detergente ácido y extracto etéreo. G. sepium puede ser manejado dentro de la altura residual de 70 cm, con mejores características agronómicas y composición química en la estación de otoño.


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DOI: http://dx.doi.org/10.4067/rcia.v44i1.1775